Ειδικός Ορθοδοντικός Θεσσαλονίκης

Τα 5 στάδια της ορθοδοντικής θεραπείας

Τα οφέλη από την ευθυγράμμιση της οδοντοστοιχίας σου είναι πολλά. Εκτός από όμορφη εμφάνιση, η οποία θα αυξήσει την αυτοπεποίθησή σου, η ευθυγραμμισμένη οδοντοστοιχία (ίσια δόντια) θα σου επιτρέπει να δαγκώνεις και να μασάς σωστά, ενώ θα σε βοηθήσει και στη σωστή εκφορά του λόγου.  Η ορθοδοντική θεραπεία είναι μια διαδικασία που μπορεί να σχεδιαστεί εκ των προτέρων με μεγάλη ακρίβεια και διαθέτει πολύ υψηλά ποσοστά επιτυχίας. Ανάλογα με τη σοβαρότητα του ορθοδοντικού προβλήματος, οι διαφορετικές ορθοδοντικές θεραπείες μπορούν να συνοψιστούν σε 5 βασικά στάδια:

  1. Πρώτη επίσκεψη και εξέταση

Είναι η ευκαιρία να έχεις απαντήσεις στα πιθανά ερωτήματα σου και να συζητήσεις τις όποιες ανησυχίες σου σχετικά με την ορθοδοντική θεραπεία. Σε αυτή την επίσκεψη, ο ορθοδοντικός έχει τη δυνατότητα να κάνει μια προκαταρκτική αξιολόγηση της κατάστασης των δοντιών σου και να σου συστήσει αν και πότε είναι ενδεδειγμένο να ξεκινήσει η ορθοδοντική θεραπεία.

  1. Διαγνωστική αξιολόγηση-Δεύτερη επίσκεψη

Το επόμενο βήμα αφορά τη δημιουργία ενός διαγνωστικού φακέλου (ακτινογραφίες, φωτογραφίες, αποτυπώματα κτλ.). Τα συγκεκριμένα στοιχεία θα βοηθήσουν τον ορθοδοντικό να προσδιορίσει την πολυπλοκότητα του προβλήματος και να καταστρώσει το κατάλληλο σχέδιο θεραπείας.

  1. Τρίτη Επίσκεψη-Συνάντηση σχετικά με τη θεραπεία

Πριν από την έναρξη της θεραπείας, ο ορθοδοντικός θα σε καλέσει σε συνάντηση προκειμένου να συζητήσετε αναλυτικά το σχέδιο θεραπείας. Στη συνάντηση αυτή, θα σου εξηγήσει τι περιλαμβάνει η θεραπεία, τα αναμενόμενα αποτελέσματα μετά από την ολοκλήρωσή της και το πώς η ενεργός συμμετοχή σου στη θεραπεία θα συμβάλλει αποφασιστικά στην επιτυχία. Φυσικά, στο στάδιο αυτό θα συζητηθεί και η προβλεπόμενη διάρκεια της θεραπείας, καθώς και το σχετικό κόστος.

Στη συνέχεια, ο ορθοδοντικός σου θα σε ενημερώσει σχετικά με την επιλογή της κατάλληλης ορθοδοντικής συσκευής. Οι ορθοδοντικές συσκευές έχουν εξελιχθεί ιδιαίτερα κατά τα τελευταία χρόνια, ώστε να μη θυμίζουν και πολύ τις παλαιότερες συσκευές που έκαναν το στόμα να μοιάζει “σιδερόφρακτο”. Πλέον υπάρχει επιλογή ανάμεσα σε μίνι, διάφανα ή και “αόρατα” σιδεράκια, και διάφανα ναρθηκάκια (invisalign για ενήλικες, invisalign teen για έφηβους, invisalign first για παιδιά) ωστόσο πολλοί είναι πλέον αυτοί που επιλέγουν, αντί να κρύψουν, να προβάλουν με χαρά την εμπειρία της ορθοδοντικής θεραπείας χρησιμοποιώντας χρωματιστά σιδεράκια. Ο ορθοδοντικός σου θα σου παρουσιάσει όλες τις επιλογές σε σχέδια και χρώματα.

  1. Περιοδικές συναντήσεις

Οι τακτικά προγραμματισμένες συναντήσεις είναι σημαντικό τμήμα της ορθοδοντικής θεραπείας. Σε γενικές γραμμές, ο ορθοδοντικός θα θέλει να σε βλέπει κάθε 4-8 εβδομάδες, προκειμένου να ελέγχει την πρόοδο της θεραπείας και να κάνει προσαρμογές στα σιδεράκια σου.

  1. Συγκράτηση: το τελευταίο στάδιο.

Κάποια στιγμή τα σιδεράκια θα αφαιρεθούν. Τέλος οι ελαστικές προσδέσεις και οι συναντήσεις με τον ορθοδοντικό. Αυτό σημαίνει τέλος της θεραπείας; Σχεδόν. Έχεις ένα ακόμα στάδιο να ολοκληρώσεις: τη συγκράτηση. Οι συσκευές συγκράτησης είναι ειδικά σχεδιασμένες ώστε να διατηρήσουν τα δόντια σου στη διορθωμένη τους θέση έως ότου τα οστά, τα ούλα και οι μύες προσαρμοστούν στην αλλαγή. Αυτό το τελευταίο στάδιο είναι απαραίτητο προκειμένου να χαρίζεις στον κόσμο ένα όμορφο χαμόγελο για μια ζωή. Περισσότερα για τη συγκράτηση παρακολουθήστε το βίντεο στο κανάλι μας στο YouTube

Comments are closed here.

Κλείστε το ραντεβού σας

Πείτε μας πότε θέλετε να σας δούμε

Call Us 2310220873