Ειδικός Ορθοδοντικός Θεσσαλονίκης

Χριστούγεννα με σιδεράκια: τι να προσέχεις στο γιορτινό τραπέζι

Η περίοδος των γιορτών σημαίνει στιγμές μοιρασιάς με αγαπημένα πρόσωπα. Στιγμές με πολύ και πλούσιο φαγητό που προσφέρουν απόλαυση, αλλά που μπορεί να σε φέρουν και σε δύσκολη θέση αν φοράς σιδεράκια. Είναι αλήθεια ότι πολλά από τα πιάτα των γιορτών ενέχουν κινδύνους για κάποιον που ακολουθεί ορθοδοντική θεραπεία με σιδεράκια, και ο πειρασμός μπορεί να είναι μεγάλος. Μπορεί να φαίνεται δύσκολο, αλλά για το καλό της θεραπείας σου, θα πρέπει να αντισταθείς σε οποιοδήποτε φαγητό είναι σκληρό ή μπορεί να κολλήσει στα σιδεράκια σου και, φυσικά, στην πολλή ζάχαρη. Αν ακολουθήσεις κάποιες απλές οδηγίες που θα διαβάσεις στη συνέχεια, είναι σίγουρο ότι σύντομα θα ανταμειφθείς με ένα όμορφο χαμόγελο.

Καταρχάς θα πρέπει να προσέξεις τα σκληρά φαγητά, αυτά που μπορεί να κάνουν τα σιδεράκια σου να λυγίσουν και να χάσουν τη δυνατότητά τους να μετακινήσουν τα δόντια σου προς τη σωστή κατεύθυνση. Πρόσεξε επίσης φαγητά που μπορεί να κολλήσουν ανάμεσα στα σιδεράκια και στα δόντια σου. Αυτό μπορεί να εμποδίσει τη σωστή λειτουργία των ορθοδοντικών σου συσκευών επιμηκύνοντας τη διάρκεια της θεραπείας σου. Επίσης, σοβαρό πρόβλημα είναι ζάχαρη, που κάνει τα βακτήρια στο στόμα σου να πολλαπλασιάζονται. Αυτό οδηγεί στην παραγωγή οξέων, τα οποία ευθύνονται για την τερηδόνα.

Απόφυγε λοιπόν σε κάθε περίπτωση τους ξηρούς καρπούς, τα φαγητά με σκληρή κρούστα ή κόρα, αλλά και τα περισσότερα γλυκά της περιόδου των γιορτών. Φυσικά, οι κουραμπιέδες θα είναι μια σοβαρή δοκιμασία για τα σιδεράκια σου, όπως και τα γλυκά που έχουν ως βάση την καραμέλα, τη μαρέγκα και άλλα συστατικά που κολλάνε.

Μπορείς να απολαύσεις, ωστόσο, κρέατα με κόκκαλο ή σαλάτες με σκληρά ωμά λαχανικά εφόσον προσέχεις ώστε να μη βλάψεις τα σιδεράκια σου. Ένας τρόπος είναι να κόψεις το κρέας ή τα λαχανικά σου σε μικρά κομμάτια. Όσο για τα αναψυκτικά, ιδίως αυτά που περιέχουν ζάχαρη, θα πρέπει να τα περιορίσεις σε ποσότητα και να τα αποφεύγεις μεταξύ των γευμάτων.

Τα καλά νέα είναι ότι τα περισσότερα από τα φαγητά των Χριστουγέννων είναι ασφαλή και μπορείς άφοβα να τα απολαύσεις: η γαλοπούλα, όλα τα πουλερικά, τα ψάρια, αλλά και κάθε μαλακό κρέας δεν θα σου δημιουργήσουν κανένα πρόβλημα. Κατανάλωσε χωρίς να σε προβληματίσουν όλα τα γαλακτοκομικά, τα μαλακά φρούτα, τους πουρέδες και τα βρασμένα λαχανικά.

Αν αποφασίσεις να ενδώσεις σε κάτι γλυκό, και φυσικά μετά από κάθε γεύμα, μην ξεχάσεις να βουρτσίσεις καλά τα δόντια σου.

Τελευταία συμβουλή: διασκέδασέ το! Το πιθανότερο είναι ότι αυτά θα είναι τα μοναδικά Χριστούγεννα που θα χρειαστεί να τα περάσεις με σιδεράκια. Γιατί δεν ζητάς από τον ορθοδοντικό σου να φορέσεις λαστιχάκια με γιορτινά χρώματα;

Εάν φοράς σιδεράκια και θέλεις να μάθεις περισσότερα σχετικά με το τι μπορείς να τρως και τι να αποφεύγεις στο γιορτινό τραπέζι, μη διστάσεις να επικοινωνήσεις μαζί μου.

Αλέξανδρος Μούλλας

Αλεξ. Σβώλου 2 (Πρώην Πρ. Νικολάου) Θεσ/νίκη

Τηλ.: 2310 220 873

Fax: 2310 220 873

email: alexandros.moullas@gmail.com

Comments are closed here.

Κλείστε το ραντεβού σας

Πείτε μας πότε θέλετε να σας δούμε

Call Us 2310220873