Ειδικός Ορθοδοντικός Θεσσαλονίκης

8 ερωτήσεις για τον ορθοδοντικό πριν ξεκινήσεις θεραπεία

Η ορθοδοντική θεραπεία είναι μια διαδικασία που διαρκεί καιρό και για τον λόγο αυτό είναι καλό να πάρεις όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες πριν εσύ ή το παιδί σου ξεκινήσετε ορθοδοντική θεραπεία. Η σωστή πληροφόρηση εξασφαλίζει καλύτερη εμπειρία και αποτελέσματα. Ακολουθούν ορισμένες ερωτήσεις που μπορείς να θέσεις σε έναν ορθοδοντικό πριν από την έναρξη της ορθοδοντικής θεραπείας.

  1. Είσαι απόφοιτος κάποιου αναγνωρισμένου μεταπτυχιακού προγράμματος ειδίκευσης στην ορθοδοντική; Είσαι Ειδικός Ορθοδοντικός;

Αυτή είναι μάλλον η πιο σημαντική ερώτηση που μπορείς να κάνεις σε έναν ορθοδοντικό. Ένας οδοντίατρος μπορεί να προσφέρει ορθοδοντική φροντίδα, ωστόσο δεν είναι ειδικός σε αυτόν τον τομέα. Οι ειδικοί ορθοδοντικοί είναι οδοντίατροι που έχουν εκπαιδευτεί μέσα από ένα ειδικό πρόγραμμα τριετούς διάρκειας μετά από την απόκτηση του πτυχίου τους. Ένας από τους τρόπους να καταλάβεις αν η ορθοδοντική θεραπεία προσφέρεται από οδοντίατρο είναι να δεις αν παράλληλα προσφέρονται και γενικές υπηρεσίες όπως, π.χ., σφραγίσματα. Είναι σίγουρο ότι ένας Ειδικός Ορθοδοντικός δεν πρόκειται να προσφέρει τίποτε άλλο από ορθοδοντικές θεραπείες.

  1. Η αμοιβή είναι πάγια; Υπάρχουν επιπλέον κόστη;

Η αμοιβή είναι ένας σημαντικός παράγοντας που καθοδηγεί την επιλογή σου. Οι περισσότεροι ορθοδοντικοί χρεώνουν μια πάγια αμοιβή η οποία μοιράζεται αναλογικά στον χρόνο που διαρκεί η θεραπεία.

Θα πρέπει να προσέξεις την περίπτωση της ανοιχτού τύπου αμοιβής, η οποία σημαίνει ότι θα πληρώνεις κάθε επίσκεψη ξεχωριστά για όσο χρόνο έχεις τα σιδεράκια, καθώς πολλές φορές η ορθοδοντική θεραπεία μπορεί να διαρκέσει περισσότερο από δύο χρόνια.

Επίσης, θα πρέπει να γνωρίζεις ότι υπάρχει επιπλέον κόστος για την αντικατάσταση μιας συσκευής συγκράτησης (retainer). Συνεπώς, θα πρέπει να προσέχεις ώστε να μη χάσεις ή καταστρέψεις τη συσκευή σου. Τέλος, θα πρέπει να ρωτήσεις τον ορθοδοντικό για τυχόν επιπλέον κρυφά κόστη που μπορεί να προκύψουν στη διάρκεια της θεραπείας.

  1. Μπορεί το παιδί μου να αθλείται κατά τη διάρκεια της ορθοδοντικής θεραπείας;

Το παιδί σου μπορεί να αθλείται κανονικά όσο διαρκεί η ορθοδοντική θεραπεία. δεν υπάρχουν περιορισμοί. Για ορισμένα αθλήματα, όπως το ποδόσφαιρο ή το μπάσκετ θα πρέπει το παιδί να φοράει προστατευτικό μασελάκι (mouth guard). Ρώτησε τον ορθοδοντικό για τον τύπο της συσκευής που προτείνει. Γενικά, υπάρχουν τρεις τύποι τέτοιων ορθοδοντικών συσκευών: τα προκατασκευασμένα προστατευτικά μασελάκια, τα μασελάκια από θερμοπλαστικό υλικό και αυτά που κατασκευάζονται κατόπιν καθοδήγησης από τον ορθοδοντικό. Δες εδώ περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τους αθλητικούς προστατευτικούς νάρθηκες (mouthguard).

  1. Πότε θα πρέπει το παιδί μου να επισκεφτεί τον ορθοδοντικό για πρώτη φορά;

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Ορθοδοντικών (American Association of Orthodontists), η καταλληλότερη ηλικία για να δει το παιδί ορθοδοντικός για πρώτη φορά είναι τα 7. Ίσως θεωρείς ότι είναι νωρίς. Πράγματι, πολλά ορθοδοντικά προβλήματα δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν σε αυτή την ηλικία, ωστόσο, τα περισσότερα από αυτά μπορούν να διαγνωστούν ήδη από αυτή τα 7, και να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα.

Δες εδώ περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την ηλικία της πρώτης επίσκεψης στον ορθοδοντικό.

  1. Κάθε πότε το παιδί μου θα πρέπει να επισκέπτεται τον ορθοδοντικό;

Η συχνότητα των επισκέψεων στον ορθοδοντικό κυμαίνεται από 4 έως 8 εβδομάδες. Ορισμένες ορθοδοντικές συσκευές λειτουργούν για όσο διάστημα είναι τοποθετημένες. Κάποιες άλλες χρειάζονται ενεργοποίηση για να ασκήσουν νέες πιέσεις. Υπάρχουν και αυτές που χρειάζονται επίβλεψη ή καθαρισμό. Στο στάδιο της συγκράτησης, ο ασθενής πρέπει να επισκεφτεί τον ορθοδοντικό αμέσως μετά το χρονικό σημείο που αφαιρούνται τα σιδεράκια, καθώς αυτή είναι η στιγμή που τα δόντια έχουν την τάση να μετακινούνται περισσότερο. Μετά από κάποιο διάστημα, οι επισκέψεις αυτές γίνονται ανά μεγαλύτερα διαστήματα, που μπορούν να φτάσουν τους 6 μήνες ή τον 1 χρόνο.

  1. Χρειάζεται να αλλάξω τον τρόπο που βουρτσίζω τα δόντια μου όταν φοράω σιδεράκια;

Ναι, χρειάζεται να αλλάξεις τον τρόπο που βουρτσίζεις τα δόντια σου όταν φοράς σιδεράκια. Κατά τη διάρκεια της ορθοδοντικής θεραπείας με σιδεράκια, ο καθαρισμός των δοντιών σου γίνεται πιο δύσκολος. Θα πρέπει να στρέφεις την οδοντόβουρτσα με τρόπο ώστε να έρχεται σε επαφή με την επιφάνεια των δοντιών. Έτσι θα μπορείς να καθαρίζεις τα δόντια από βακτήρια και φαγητό που έχει εγκλωβιστεί ανάμεσα στα δόντια και τα σιδεράκια. Εκτός από τον τρόπο βουρτσίσματος, που θα πρέπει να αλλάξει, προσοχή χρειάζεται και στη συχνότητα. Μην ξεχνάς να βουρτσίζεις τα δόντια σου μετά από κάθε γεύμα.

  1. Ποια είναι η διάρκεια της ορθοδοντικής θεραπείας;

Η ορθοδοντική θεραπεία με σιδεράκια μπορεί να διαρκέσει από 12 μήνες έως 2 χρόνια ή και περισσότερο σε ορισμένες περιπτώσεις. Ο χρόνος αυτός είναι συνάρτηση της σοβαρότητας των ορθοδοντικών προβλημάτων που χρειάζεται να αντιμετωπιστούν, αλλά και -έως έναν βαθμό- της συνέπειας με την οποία ακολουθείς τις οδηγίες του ορθοδοντικού σου. Οι περισσότερες θεραπείες διαρκούν από 20 έως 24 μήνες, ωστόσο, στους ενήλικες είναι πιθανό να διαρκέσει περισσότερο από 2 χρόνια.

  1. Ποιες είναι οι εναλλακτικές στην κλασική θεραπεία με σιδεράκια;

Αντί για τα κλασικά, μεταλλικά σιδεράκια, έχεις τη δυνατότητα να επιλέξεις ανάμεσα σε αρκετές εναλλακτικές, όπως τα γλωσσικά ή τα κεραμικά σιδεράκια. Ωστόσο, η πιο σύγχρονη και ποιοτική εναλλακτική λύση είναι οι αόρατοι νάρθηκες Invisalign. Η μέθοδος αυτή περιλαμβάνει μια σειρά από διαφανή μασελάκια, που σχεδιάζονται ειδικά για τη δική σου οδοντοστοιχία, και έχουν ως αποτέλεσμα την ευθυγράμμιση των δοντιών σου χωρίς να χρειάζεται να τοποθετήσεις μόνιμες ορθοδοντικές συσκευές. Δες εδώ περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την ορθοδοντική μέθοδο Invisalign.

Αυτές είναι κάποιες βασικές ερωτήσεις που μπορείς να κάνεις σε έναν ορθοδοντικό, προκειμένου να σχηματίσεις μια όσο το δυνατόν καλύτερη εικόνα πριν από την έναρξη της θεραπείας. Φυσικά, υπάρχουν και πολλές ακόμα, όπως: “Μπορείς να μου δείξεις κάποια παλιότερα περιστατικά που έχεις αντιμετωπίσει;” ή “έχεις κάνει ποτέ ο ίδιος ορθοδοντική θεραπεία;”.

Αν ενδιαφέρεσαι να ξεκινήσεις ορθοδοντική θεραπεία και έχεις αυτές ή οποιαδήποτε άλλη ερώτηση, θα χαρώ να επικοινωνήσεις μαζί μου για να κανονίσουμε μια συνάντηση όπου θα τις συζητήσουμε αναλυτικά.

Στοιχεία επικοινωνίας
Αλέξανδρος Μούλλας
Αλεξ. Σβώλου 2 (Πρώην Πρ. Νικολάου) Θεσ/νίκη
Τηλ.: 2310 220 873
Fax: 2310 220 873
email: alexandros.moullas@gmail.com

Comments are closed here.

Κλείστε το ραντεβού σας

Πείτε μας πότε θέλετε να σας δούμε

Call Us 2310220873