Ειδικός Ορθοδοντικός Θεσσαλονίκης

Συμβουλές για να αντιμετωπίσεις τον πόνο από τα σιδεράκια

  • Για τις δύο πρώτες μέρες, φρόντισε να καταναλώνεις μαλακές τροφές. Φαγητά όπως οι σούπες, ο πουρές, το γιαούρτι, τα αυγά και τα ζυμαρικά θα σε βοηθήσουν να ξεπεράσεις πιο εύκολα τους αρχικούς ερεθισμούς. Σε κάθε περίπτωση, ένα οποιοδήποτε από τα συνηθισμένα παυσίπονα είναι αρκετό για να μειώσει δραστικά τις ενοχλήσεις.
  • Τοποθέτησε στα σιδεράκια ορθοδοντικό κερί για να αποφύγεις ερεθισμούς που μπορεί να προκληθούν τις πρώτες εβδομάδες της ορθοδοντικής θεραπείας. Χρησιμοποίησε όσο κερί χρειάζεται ώστε να νιώθεις άνετα. Η τοποθέτηση είναι απλή: κόψε ένα μικρό κομμάτι κερί και πίεσέ το με τα δάχτυλά σου επάνω στα σιδεράκια που σε ενοχλούν. Το κερί θα κολλήσει επάνω στο μεταλλικό τμήμα και θα προστατέψει το εσωτερικό του στόματος από την τριβή.
  • Προσπάθησε να μην πειράζεις με τη γλώσσα ή τα δάχτυλα τα σημεία του στόματος που είναι ερεθισμένα. Επειδή ακριβώς τα σημεία αυτά είναι τόσο ευαίσθητα, αγγίζοντάς τα, θα τα κάνεις να πονέσουν ακόμη περισσότερο.
  • Απόφυγε τα όξινα ποτά και φαγητά, π.χ., χυμούς εσπεριδοειδών ή σάλτσες τομάτας. Οι τροφές αυτές θα ερεθίσουν ακόμα περισσότερο τα ευαίσθητα σημεία.
  • Πληγές στο στόμα μπορούν να προκληθούν σε περίπτωση που κατά λάθος δαγκώσεις το εσωτερικό του μάγουλου, για όσο διάστημα συνηθίζεις τα σιδεράκια σου. Οι πληγές αυτές επουλώνονται γρήγορα, ενώ το πρόβλημα παύει να υπάρχει μόλις το στόμα σου σκληρύνει ελαφρά.
  • Τα χείλη και τα ούλα σου μπορούν επίσης να εμφανίσουν ερεθισμούς, καθώς δεν έχουν ακόμα συνηθίσει στα σκληρά σιδεράκια. Ένα ελαφρύ διάλειμμα χλιαρού αλατόνερου (1/2 κουταλιά του γλυκού σε 1 ποτήρι νερό) βοηθά στη μείωση της αίσθησης του ερεθισμού. Κάνε στοματικές πλύσεις αρκετές φορές μέσα στη μέρα, για να ξεπεράσεις εύκολα τις όποιες ενοχλήσεις.

Σε κάθε περίπτωση, αυτό που πρέπει να θυμάσαι είναι ότι οι πόνοι και οι ερεθισμοί διαρκούν μόνο για το πρώτο διάστημα αφού ο ορθοδοντικός τοποθετήσει τα σιδεράκια. Μόλις το στόμα σου μπορέσει να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες, οι ενοχλήσεις θα φύγουν εντελώς. Σύντομα, δεν θα νιώθεις καμία διαφορά με πριν.

Εάν έχεις περισσότερες ερωτήσεις σχετικά με το πώς αντιμετωπίζεις τις ενοχλήσεις που προκαλούνται από τα σιδεράκια, θα χαρώ να τις συζητήσουμε από κοντά.

Στοιχεία επικοινωνίας

Αλέξανδρος Μούλλας

Αλεξ. Σβώλου 2 (Πρώην Πρ. Νικολάου) Θεσ/νίκη

Τηλ.: 2310 220 873

Fax: 2310 220 873

email: alexandros.moullas@gmail.com

Comments are closed here.

Κλείστε το ραντεβού σας

Πείτε μας πότε θέλετε να σας δούμε

Call Us 2310220873