Ειδικός Ορθοδοντικός Θεσσαλονίκης

Ποια είναι η καλύτερη ηλικία για έναρξη της ορθοδοντικής θεραπείας;

Ίσως έχεις προσέξει ότι όλο και περισσότερα μικρά παιδιά έχουν πλέον σιδεράκια. Ίσως, επίσης, αναρωτιέσαι αν είναι πολύ μικρά σε ηλικία και αν έχουν ακόμα κάποια από τα παιδικά τους δόντια. Σκέφτεσαι μήπως έχει έρθει η στιγμή και για το δικό σου παιδί να επισκεφθεί ορθοδοντικό και ίσως να φορέσει και αυτό σιδεράκια. Ωστόσο, δεν γνωρίζεις αν έχει ήδη φτάσει η κατάλληλη ηλικία για την πρώτη επίσκεψη του παιδιού σου σε κάποιον ειδικό ορθοδοντικό.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Ορθοδοντικών (American Association of Orthodontists), η καταλληλότερη ηλικία για να δει το παιδί ορθοδοντικός για πρώτη φορά είναι τα 7. Ίσως θεωρείς ότι είναι νωρίς. Πράγματι, πολλά ορθοδοντικά προβλήματα δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν σε αυτή την ηλικία, ωστόσο, τα περισσότερα από αυτά μπορούν να διαγνωστούν ήδη από τα 7, και να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα.

Ακολουθούν ορισμένα παραδείγματα των πιο συχνών ορθοδοντικών προβλημάτων που μπορεί να εμφανίζει ένα παιδί ήδη από μικρή ηλικία και τα οποία ένας ορθοδοντικός μπορεί να εντοπίσει κατά την πρώτη επίσκεψη.

Απώλεια νεογιλών και ανατολή μόνιμων δοντιών: Η απώλεια των παιδικών δοντιών γίνεται με σχετικά καθορισμένη σειρά. Οποιαδήποτε απόκλιση ενδέχεται να δηλώνει προβλήματα στην ανάπτυξη του παιδιού τα οποία θα πρέπει να προσεχθούν. Για παράδειγμα, έως την ηλικία των 7, ένα παιδί πρέπει να έχει τουλάχιστον 8 μόνιμα δόντια. Εάν υπάρχουν λιγότερα ή περισσότερα από αυτά, τότε ενδέχεται το παιδί να εμφανίζει προβλήματα, όπως π.χ. συνωστισμό. Σε αυτή την περίπτωση, είναι δυνατό να ληφθούν μέτρα ώστε να αποφευχθούν μεγαλύτερα προβλήματα στο μέλλον.

Δόντια συνωστισμένα ή με αραιά διαστήματα: Ήδη από την ηλικία των 7 είναι δυνατό να διαπιστωθεί αν ένα παιδί έχει πρόβλημα με δόντια που εμφανίζουν συνωστισμό ή αραιά διαστήματα. Για παράδειγμα, στην περίπτωση του συνωστισμού είναι πιθανό να χρειάζεται η διεύρυνση της άνω γνάθου (δες σχετική παλαιότερη ανάρτηση: https://www.moullasorthodontics.com/dievrinsi-ano-gnathou/).

Στραβά δόντια: Αν και η ευθυγράμμιση των δοντιών μπορεί να επιτευχθεί σε μεγαλύτερη ηλικία, τα στραβά δόντια είναι πιο επιρρεπή σε φθορά ή τραυματισμούς, ενώ μπορεί να τεθεί σε κίνδυνο και η καλή κατάσταση των ούλων που τα συγκρατούν. Όσο νωρίτερα γίνει η αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος, τόσο το καλύτερο για το παιδί.

Πεταχτά πάνω δόντια: Ήδη από την ηλικία των 7 είναι φανερό εάν τα μπροστινά πετάγονται περισσότερο από ότι είναι καλό για την ασφάλεια ή την εμφάνιση του παιδιού. Αν και δεν είναι δυνατό να διορθωθεί το πρόβλημα πριν ολοκληρωθεί η ανάπτυξη, μπορούν ωστόσο να ληφθούν μέτρα που θα μειώσουν τη σοβαρότητα του προβλήματος έως ότου έρθει η στιγμή για την οριστική επίλυση.

Σταυροειδής σύγκλειση: Όταν η άνω γνάθος είναι μικρότερη από την κάτω, εκτός από τον συνωστισμό που μπορεί να προκληθεί στα δόντια, είναι πιθανό η κάτω γνάθος να αποκλίνει προς μία πλευρά, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ασσυμετρία των δοντιών και του προσώπου. Μεγαλώνοντας την άνω γνάθο ήδη από την ηλικία των 7 μπορεί να υπάρξει λύση σε αυτό το πρόβλημα.

Για αυτά και αρκετά ακόμα συχνά προβλήματα, είναι δυνατόν να σχεδιαστεί ένας τρόπος αντιμετώπισης ήδη από την ηλικία των 7. Αν και για κάποια από αυτά είναι δυνατό να περιμένουμε έως την ολοκλήρωση της ανάπτυξης, όσο νωρίτερα ξεκινήσει η αντιμετώπισή τους, τόσο πιο ανώδυνη και αποτελεσματική θα είναι η θεραπεία.

Εάν έχεις παιδί που έχει ήδη συμπληρώσει την ηλικία των 7, θα χαρώ πολύ να εξετάσω τυχόν ορθοδοντικά προβλήματα και να προτείνω την καταλληλότερη θεραπεία για ένα όμορφο και υγιές χαμόγελο που θα κρατήσει για μια ζωή.

Στοιχεία επικοινωνίας

Αλέξανδρος Μούλλας

Αλεξ. Σβώλου 2 (Πρώην Πρ. Νικολάου) Θεσ/νίκη
Τηλ.: 2310 220 873
Fax: 2310 220 873
email: alexandros.moullas@gmail.com

Comments are closed here.

Κλείστε το ραντεβού σας

Πείτε μας πότε θέλετε να σας δούμε

Call Us 2310220873