Ειδικός Ορθοδοντικός Θεσσαλονίκης

Μείωση των όμορων επαφών των δοντιών

Βρίσκεσαι ήδη στη διαδικασία να αποκτήσεις ένα αρμονικό και υγιές χαμόγελο. Για να σε βοηθήσει σε αυτό τον στόχο σου, ο ορθοδοντικός σου πιστεύει ότι η ελάττωση των όμορων επαφών για τη μείωση του εύρους των δοντιών θα συμβάλει ώστε η ορθοδοντική θεραπεία σου να έχει καλύτερα και πιο σταθερά αποτελέσματα στον χρόνο, αφού αφαιρεθούν και τα σιδεράκια σου.

H μείωση των όμορων επαφών των δοντιών (interproximal reduction) είναι η αφαίρεση ενός μικρού μέρους της εξωτερικής επιφάνειας, δηλαδή του σμάλτου, δοντιών που έρχονται σε επαφή μεταξύ τους. Σε ορισμένα δόντια είναι δυνατή η μείωση έως και μισό χιλιοστό. Ο χώρος που δημιουργείται μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη συνέχεια για την ευθυγράμμιση των δοντιών. Η μέθοδος αυτή δεν είναι καινούρια. Χρησιμοποιείται στην ορθοδοντική ήδη από τη δεκαετία του 1940, και εκτός από την ευθυγράμμιση των δοντιών, μπορεί να προσφέρει επίσης καλύτερη σύγκλειση (επιτρέπει στις γνάθους να κλείνουν καλύτερα), ενώ κάνει τα δόντια να φαίνονται πιο όμορφα.

Η ελάττωση των όμορων επαφών των δοντιών συνήθως χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με κάποια συσκευή ορθοδοντικής θεραπείας. Κάποιες φορές πραγματοποιείται μετά το τέλος της ορθοδοντικής θεραπείας, προκειμένου να επιτευχθεί η σταθεροποίηση των αποτελεσμάτων, ενώ συχνά τα μπροστινά δόντια λειαίνονται κατά τη διάρκεια ή μετά το τέλος της ορθοδοντικής θεραπείας, για τη δημιουργία ενός αρμονικού χαμόγελου. Ο ορθοδοντικός σου θα σου συστήσει τη μείωση του σμάλτου των δοντιών εφόσον η λύση αυτή καλύπτει τις προσωπικές σου ανάγκες.

Πώς γίνεται η ελάττωση της επιφάνειας των όμορων δοντιών;

  • Ο ορθοδοντικός σου εντοπίζει την ανάγκη για μείωση της επιφάνειας των δοντιών.
  • Γίνεται αφαίρεση του σμάλτου από τις πλευρές των δοντιών που έρχονται σε επαφή με γειτονικά δόντια. Το σμάλτο αφαιρείται με τη βοήθεια ειδικού οδοντιατρικού εργαλείου.
  • Ο ορθοδοντικός αφαιρεί προσεκτικά την απαραίτητη ποσότητα σμάλτου, αφήνοντας το κάθε δόντι με αρκετό σμάλτο ώστε να παραμείνει υγιές και δυνατό.
  • Μειώνοντας την επιφάνεια του σμάλτου, ο ορθοδοντικός δημιουργεί τον απαραίτητο χώρο που θα επιτρέψει στα δόντια να τοποθετηθούν με τρόπο ώστε να βελτιωθεί η δήξη, το κλείσιμο των δοντιών, αλλά και η εμφάνισή τους.

Η μείωση της επιφάνειας των δοντιών στα σημεία των επαφών είναι μια σύντομη διαδικασία, η οποία μπορεί να γίνει σε μία μόνο επίσκεψη, ενώ είναι απολύτως ανώδυνη, καθώς στο σμάλτο δεν υπάρχουν νευρικές απολήξεις.

Επίσης, μελέτες που πραγματοποιήθηκαν σε ασθενείς στους οποίους έχει γίνει μείωση της επιφάνειας του σμάλτου των δοντιών δείχνουν ότι η διαδικασία αυτή δεν κάνει τα δόντια πιο ευαίσθητα στην τερηδόνα ή την ουλίτιδα.

Πώς μπορεί η διαδικασία αυτή να με βοηθήσει;

Η μείωση της επιφάνειας των δοντιών θα βοηθήσει τον ορθοδοντικό σου να τοποθετήσει τα δόντια σου σωστά, προκειμένου να αποκτήσουν λειτουργικότητα και καλή εμφάνιση. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να δημιουργηθεί αρκετός χώρος, ώστε να μην είναι απαραίτητη η αφαίρεση δοντιών. Επίσης, αφού αφαιρεθούν τα σιδεράκια, τα δόντια, έχοντας γίνει πιο λεπτά, είναι πιο πιθανό να μείνουν στη θέση όπου τα μετακίνησε ο ορθοδοντικός.

Γενικά, με την ελάττωση των όμορων επαφών, τα δόντια έχουν αρκετό χώρο για να ευθυγραμμιστούν, ο ασθενής αποκτά ένα αρμονικό χαμόγελο, ενώ το κλείσιμο των γνάθων γίνεται σωστά.

Εάν έχεις περισσότερες ερωτήσεις σχετικά με τη διαδικασία μείωσης της επιφάνειας του σμάλτου των όμορων επαφών των δοντιών, θα χαρώ να τις συζητήσουμε από κοντά. Είναι σίγουρο ότι θα πρέπει να μην έχεις καμία απορία σχετικά με τη διαδικασία, τα πλεονεκτήματα και τα αποτελέσματά της, όταν θα αποφασίσεις να προχωρήσεις σε αυτή.

Comments are closed here.

Κλείστε το ραντεβού σας

Πείτε μας πότε θέλετε να σας δούμε

Call Us 2310220873