Ειδικός Ορθοδοντικός Θεσσαλονίκης

Ορθογναθική χειρουργική και ορθοδοντική θεραπεία για αρμονικό χαμόγελο

Το πρόβλημα της κακής σύγκλεισης των δοντιών είναι ένα από τα πιο συχνά ορθοδοντικά προβλήματα. Ωστόσο, κάποιες φορές το πρόβλημα αυτό δεν οφείλεται απλώς σε στραβά δόντια. Συχνά η κακή σύγκλειση συνδέεται με σκελετική δυσαρμονία των γνάθων, δηλαδή στο γεγονός ότι η άνω και η κάτω γνάθοι δεν κλείνουν σωστά. Τέτοιες σκελετικές δυσαρμονίες δημιουργούνται από πολλές αιτίες, όπως η γενετική προδιάθεση, συγγενείς ανωμαλίες και σύνδρομα ή τραυματισμοί. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η κλασική ορθοδοντική θεραπεία δεν επαρκεί για να δώσει λύση.

Αυτές είναι περιπτώσεις στις οποίες χρειάζεται να εφαρμοστεί ορθογναθική χειρουργική, δηλαδή χειρουργική επέμβαση μέσω της οποίας μπορεί να δοθεί λύση σε μια ευρύτατη γκάμα από ανωμαλίες που παρατηρούνται στις γνάθους και τα δόντια ενός ασθενούς. Η ορθογναθική χειρουργική περιλαμβάνει επεμβάσεις κατά τις οποίες ένα ή περισσότερα τμήματα των γνάθων μπορούν να μετακινηθούν ταυτόχρονα, ώστε η άνω και κάτω γνάθοι να τοποθετηθούν στη σωστή θέση και να αντιμετωπιστούν οι διαφορές διαταραχές.

Συχνά η χειρουργική επέμβαση γίνεται σε συνδυασμό με την ορθοδοντική θεραπεία, ενώ τα πιο συχνά προβλήματα στα οποία μπορεί να εφαρμοστεί είναι:

Η ασυμμετρία στην εμφάνιση του προσώπου

Ο προγναθισμός ή ο οπισθογναθισμός

Η ανεωγμένη δήξη ή χασμοδοντία, όταν δηλαδή τα πάνω και τα κάτω δόντια δεν συναντιούνται στο κλείσιμο

Οι δυσκολίες στη μάσηση ή το δάγκωμα

Η χρόνια αναπνοή από το στόμα

Η υπνική άπνοια

Οι τραυματισμοί του προσώπου

Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, αφού με την ορθοδοντική θεραπεία ισιώσουν τα δόντια, η γναθοχειρουργική έρχεται να τοποθετήσει τις γνάθους στη σωστή τους θέση. Για να είναι, ωστόσο, το αποτέλεσμα το καλύτερο δυνατό και ο χρόνος της θεραπείας όσο γίνεται πιο σύντομος, ο χρόνος έναρξης της ορθοδοντικής θεραπείας να πρέπει να επιλεγεί σωστά, ιδίως στις περιπτώσεις των εφήβων. Εάν η ορθοδοντική θεραπεία ξεκινήσει πολύ νωρίς, ενώ οι γνάθοι βρίσκονται ακόμα σε ανάπτυξη, ο ασθενής είτε θα πρέπει να κρατήσει τα σιδεράκια μέχρι να αναπτυχθούν πλήρως οι γνάθοι, ώστε να είναι έτοιμες για τη χειρουργική επέμβαση, είτε τα σιδεράκια θα πρέπει να αφαιρεθούν και να τοποθετηθούν ξανά όταν η ανάπτυξη θα έχει ολοκληρωθεί.

Η παραπάνω διαδικασία έχει φυσικά ως πρώτο στόχο τη διόρθωση των ανωμαλιών στη λειτουργία των γνάθων, ωστόσο εξίσου σημαντική είναι και η βελτίωση της εμφάνισης του ασθενούς, ο οποίος έχει τη δυνατότητα να αποκτήσει ένα αρμονικό και υγιές χαμόγελο.

Εάν γνωρίζεις ή πιστεύεις ότι χρειάζεται να προχωρήσεις σε ορθογναθική χειρουργική επέμβαση, θα χαρώ να επικοινωνήσεις μαζί μου για να συζητήσουμε από κοντά τις δυνατότητες που έχεις για μια θεραπεία που θα σου χαρίσει το επιθυμητό αποτέλεσμα στο συντομότερο δυνατό διάστημα.

Στοιχεία επικοινωνίας

Αλεξ. Σβώλου 2 (Πρώην Πρ. Νικολάου) Θεσ/νίκη
Τηλ.: 2310 220 873
Fax: 2310 220 873
email: alexandros.moullas@gmail.com

Comments are closed here.

Κλείστε το ραντεβού σας

Πείτε μας πότε θέλετε να σας δούμε

Call Us 2310220873