Ειδικός Ορθοδοντικός Θεσσαλονίκης

Πότε πρέπει ένα παιδί να επισκεφτεί ορθοδοντικό; Ύποπτα σημάδια που φανερώνουν ορθοδοντικά προβλήματα

Κοιτάζεις το στόμα του παιδιού σου και συνειδητοποιείς ότι τα μόνιμα δόντια που βγαίνουν είναι στραβά. Αυτό είναι ένα σοβαρό σημάδι που σε προειδοποιεί ότι έχει φτάσει η στιγμή να επισκεφτείτε μαζί έναν ορθοδοντικό.

Ωστόσο, αν και πιο εμφανές, δεν είναι το μοναδικό· υπάρχουν και άλλα «ύποπτα» σημάδια ή συμπτώματα που μπορεί να φανερώνουν κάτι πιο σοβαρό. Δηλαδή, ακόμα και αν τα δόντια είναι εκ πρώτης όψεως ίσια, ενδέχεται να υπάρχει κάποιο πρόβλημα που μόνο ένας ειδικός ορθοδοντικός μπορεί να εντοπίσει μέσω του ορθοδοντικού ελέγχου.


Στην πρώτη επίσκεψη, ο ορθοδοντικός μπορεί να συστήσει αναμονή, ώστε η ορθοδοντική θεραπεία να ξεκινήσει την κατάλληλη στιγμή. Πολύ συχνά όμως, αυτό που απαιτείται για την αντιμετώπιση ενός ορθοδοντικού προβλήματος είναι η άμεση παρέμβαση. Έτσι, η θεραπεία θα μπορέσει να γίνει με τον πιο αποτελεσματικό και ανώδυνο τρόπο και να έχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η άποψη ότι χρειάζεται να περιμένουμε μέχρι να αντικατασταθούν όλα τα παιδικά δόντια είναι λανθασμένη. Ο κανόνας είναι όσο πιο νωρίς, τόσο καλύτερα.

Είναι όμως δυνατόν να καταλάβεις πότε ένα παιδί χρειάζεται να επισκεφτεί τον ορθοδοντικό; Υπάρχουν κάποια χαρακτηριστικά ή συμπεριφορές ενός παιδιού που χρειάζεται να προσέξεις. Αυτά θα σε προειδοποιήσουν:

  • Πρόωρη ή καθυστερημένη απώλεια των παιδικών δοντιών του παιδιού: Τα πρώτα παιδικά δόντια πέφτουν φυσιολογικά ανάμεσα στην ηλικία των 6 με 12 ετών. Όταν ένα νεογιλό δόντι πέσει πολύ νωρίς ή πολύ αργά ενδέχεται να προκύψουν ορθοδοντικές ανωμαλίες (μετακίνηση δοντιών, στραβά ή επικαλυπτόμενα δόντια), οι οποίες συνήθως απαιτούν εκτεταμένη ορθοδοντική θεραπεία.
  • Δυσκολία μάσησης: Πρόκειται για ένα πρόβλημα που συχνά δε γίνεται εύκολα αντιληπτό, καθώς το παιδί μεγαλώνει με το πρόβλημά του και βρίσκει διαφορετικούς τρόπους να μασάει.
  • Αναπνοή από το στόμα και όχι από τη μύτη: Το πρόβλημα αυτό συνδέεται με διαφοροποιήσεις στη λειτουργία των μυών της γλώσσας και του προσώπου, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει ανωμαλία στην ανάπτυξη της άνω και της κάτω γνάθου και, κατά συνέπεια, σοβαρά ορθοδοντικά προβλήματα.
  • Πιπίλισμα δακτύλου: Όταν η συνήθεια αυτή είναι παρατεταμένη, μπορεί να προκαλέσει προβλήματα όπως η πρόταξη των δοντιών της άνω γνάθου ή η χασμοδοντία. Εάν η συνήθεια αυτή διακοπεί σε μικρή ηλικία, τα τυχόν ορθοδοντικά προβλήματα που θα προκύψουν αντιμετωπίζονται πολύ εύκολα.
  • Συνωστισμός στα πάνω ή τα κάτω μπροστινά δόντια: Πρόκειται για ένα από τα πιο συχνά ορθοδοντικά προβλήματα. Προκύπτει όταν το συνολικό μέγεθος των δοντιών είναι μεγαλύτερο από το μέγεθος της γνάθου που τα συγκρατεί. Ο συνωστισμός δε δημιουργεί μόνο προβλήματα σε αισθητικό επίπεδο, δυσκολεύει τον καθαρισμό των δοντιών με συνέπεια τον αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης τερηδόνας και ουλίτιδας.
  • Δυσκολία στην ομιλία: Χωρίς κατάλληλη ορθοδοντική θεραπεία, η δυσκολία στην ομιλία μπορεί να μεγαλώσει, καθώς τα ορθοδοντικά προβλήματα που την προκαλούν επιδεινώνονται. Η κατάλληλη ορθοδοντική θεραπεία μπορεί να δώσει τη λύση.
  • Δάγκωμα στο μάγουλο ή στην οροφή του στόματος: Συνδέεται με διάφορα ορθοδοντικά προβλήματα, όπως η σταυροειδής σύγκλειση.
  • Τα πάνω ή τα κάτω μπροστινά δόντια προεξέχουν: Το πρόβλημα αυτό οφείλεται πολύ συχνά στη συνήθεια κάποιων παιδιών να πιπιλούν το δάχτυλό τους ή σε κάποια σκελετική δυσαρμονία. Σε πολλές περιπτώσεις, όταν τα μπροστινά δόντια προεξέχουν, ενδέχεται να προκληθούν και άλλα προβλήματα, όπως δυσκολίες στην ομιλία ή τη μάσηση, ενώ υπάρχει αυξημένος κίνδυνος τραυματισμού των δοντιών.
  • Τα πίσω δόντια δεν έχουν σωστή σύγκλειση γιατί η άνω ή η κάτω γνάθος είναι πολύ στενές (σταυροειδής σύγκλειση): Στην περίπτωση αυτή τα δόντια της άνω γνάθου συγκλείνουν αντίθετα με τα αντίστοιχα της κάτω γνάθου. Η θεραπεία στη σταυροειδή σύγκλειση πρέπει να ξεκινά όσο πιο νωρίς γίνεται, καθώς το πρόβλημα εξελίσσεται σε σκελετικό, γεγονός που δημιουργεί μεγαλύτερες δυσκολίες στη θεραπεία του.
  • Ασυμμετρία στο πρόσωπο: Συνήθως συνδέεται με το πρόβλημα της σταυροειδούς σύγκλεισης.

Σε κάθε περίπτωση, όποιο και αν είναι το είδος του προβλήματος, η έγκαιρη διάγνωση θα δώσει στον ειδικό ορθοδοντικό τη δυνατότητα να προτείνει την ορθοδοντική θεραπεία που θα εξασφαλίσει στο παιδί ένα υγιές και όμορφο χαμόγελο για όλη του τη ζωή.

Για κάθε ορθοδοντικό πρόβλημα υπάρχει και η κατάλληλη θεραπεία. Δες εδώ για περισσότερες πληροφορίες: https://moullasorthodontics.gr/services/

Comments are closed here.

Κλείστε το ραντεβού σας

Πείτε μας πότε θέλετε να σας δούμε

Call Us 2310220873