Ειδικός Ορθοδοντικός Θεσσαλονίκης

Αθλητικός προστατευτικός νάρθηκας (mouth guard)

Ο αθλητικός νάρθηκας “Παίζει Άμυνα” για το χαμόγελό σας και τα δόντια σας.

Έχει υπολογιστεί ότι περίπου 1 στα 3 παιδιά υφίστανται κάποιον τραυματισμό στα μπροστινά τους δόντια. Ο κίνδυνος τραυματισμού αυξάνεται μάλιστα όταν το παιδί κάνει συχνά κάποιο δυναμικό άθλημα, όπως ποδόσφαιρο, μπάσκετ ή κάποια πολεμική τέχνη. Μελέτες δείχνουν ότι έως και 39% των τραυματισμών στα δόντια συνδέονται με κάποιο άθλημα. Επειδή, μάλιστα, τα αθλήματα που περιλαμβάνουν επαφή γίνονται όλο και πιο δημοφιλή, οι τραυματισμοί στα δόντια γίνονται ακόμα πιο συχνοί, ενώ, φυσικά, ο κίνδυνος είναι αντίστοιχα υψηλός και στην περίπτωση των ενηλίκων. Τα δόντια χρειάζονται επομένως προστασία, και αυτή προσφέρεται από τους αθλητικούς προστατευτικούς νάρθηκες ή αλλιώς τα αθλητικά προστατευτικά μασελάκια (mouth guard). Ιδίως αν εσύ ή το παιδί σου φοράτε σιδεράκια, οι ειδικοί νάρθηκες, εκτός από το στόμα και τα δόντια προστατεύουν και τα σιδεράκια. O αθλητισμός είναι πολύ όμορφη δραστηριότητα, η οποία όμως είναι  ακόμα πιο ευχάριστη όταν γίνεται με ασφάλεια.

Οι επιλογές που έχεις είναι τρεις:

  • Οι νάρθηκες που διατίθενται σε τρία μεγέθη σε καταστήματα αθλητικών ειδών. Πρόκειται για προκατασκευασμένους νάρθηκες που προσφέρουν ελάχιστη έως καθόλου προστασία, ενώ φθείρονται και πολύ εύκολα, και γι’ αυτό χρειάζεται να αντικαθίστανται πολύ συχνά.
  • Οι προστατευτικοί νάρθηκες από ειδικό θερμοπλαστικό υλικό, οι οποίοι διατίθενται επίσης στα περισσότεραα καταστήματα αθλητικών ειδών. Οι νάρθηκες αυτοί, αφού ζεσταθούν σε βραστό νερό και τους δαγκώσεις έως ότου κρυώσουν, παίρνουν τη φόρμα του στόματός σου. Με τον τρόπο αυτό προσαρμόζονται καλύτερα στα δόντια σου από τους προηγούμενους εξασφαλίζοντας μεγαλύτερη προστασία, χωρίς ωστόσο να προσφέρουν την ασφάλεια που χρειάζεσαι, καθώς είναι δυνατό να καταστραφούν έπειτα από ένα βίαιο δάγκωμα κατά τη διάρκεια χτυπήματος ή σύγκρουσης. Συνεπώς και αυτοί φθείρονται εύκολα και χρειάζονται συχνά αντικατάσταση.
  • Η τρίτη λύση είναι οι οδοντιατρικοί αθλητικοί νάρθηκες που κατασκευάζονται κατόπιν καθοδήγησης από τον ορθοδοντικό με βάση το αποτύπωμα της στοματικής σου κοιλότητας. Οι νάρθηκες αυτοί είναι εντελώς άοσμοι και υποαλλεργικοί, δεν ενοχλούν κατά την αναπνοή, μπορούν να κατασκευαστούν σε πολλά χρώματα ενώ προσφέρουν άριστη προστασία αφού απορροφούν όλους τους κραδασμούς κατά τη στιγμή του χτυπήματος, προστατεύοντας έτσι τα δόντια σου από τραυματισμούς.

Εάν θέλεις να προστατέψεις τον εαυτό σου ή το παιδί σου από τραυματισμούς των δοντιών που συνδέονται με κάποιο άθλημα, θα χαρώ πολύ να επικοινωνήσεις μαζί μου για να συζητήσουμε από κοντά τα οφέλη της χρήσης ειδικού αθλητικού προστατευτικού νάρθηκα για το στόμα.

Στοιχεία επικοινωνίας

Αλέξανδρος Θ. Μούλλας D.D.S., M.S.D., Ph.D.

Αλεξ. Σβώλου 2 (Πρώην Πρ. Νικολάου) Θεσ/νίκη
Τηλ.: 2310 220 873
Fax: 2310 220 873
email: alexandros.moullas@gmail.com

Comments are closed here.

Κλείστε το ραντεβού σας

Πείτε μας πότε θέλετε να σας δούμε

Call Us 2310220873