Ειδικός Ορθοδοντικός Θεσσαλονίκης

Ποιες είναι οι αιτίες για στραβά δόντια;

Τα στραβά δόντια είναι ένας σοβαρός λόγος που μπορεί να σε κάνει να νιώθεις άσχημα για το χαμόγελό σου. Ωστόσο, πρέπει να γνωρίζεις ότι δεν είσαι μόνο εσύ που νιώθεις έτσι. Υπολογίζεται ότι 3 στους 4 ανθρώπους έχουν λιγότερο ή περισσότερο στραβά δόντια.

Είναι μάλλον αλήθεια ότι ο άνθρωπος δεν είχε από την αρχή της ιστορίας του πρόβλημα με δόντια που στραβώνουν ή καλύπτουν το ένα το άλλο. Φαίνεται ότι τα φαινόμενα αυτά ξεκίνησαν από το σημείο εκείνο που η διατροφή του προϊστορικού ανθρώπου άρχισε να αλλάζει, είτε εξαιτίας των μαγειρεμένων τροφών, που ήταν πιο μαλακές, είτε λόγω της αλλαγής των θρεπτικών ουσιών που λάμβανε μέσω της δίαιτάς του. Σε κάθε περίπτωση, όποιος και αν ήταν ο λόγος, από ένα σημείο της εξελικτικής του πορείας και μετά, ο άνθρωπος άρχισε να αποκτά μικρότερες γνάθους, γεγονός που οδήγησε στην εμφάνιση των πρώτων ορθοδοντικών προβλημάτων.

Σήμερα, βέβαια, οι κυριότεροι λόγοι που οι περισσότεροι άνθρωποι εμφανίζουν λιγότερο ή περισσότερο στραβά δόντια συνδέονται με προβλήματα ή συμπεριφορές όπως:

– το πιπίλισμα του αντίχειρα

– το σπρώξιμο των δοντιών με τη γλώσσα

– η λανθασμένη χρήση της γλώσσας κατά την ομιλία και την κατάποση

– η αναπνοή από το στόμα

– η πρόωρη απώλεια των νεογιλών δοντιών, η οποία προκαλεί μετακίνηση των υπόλοιπων.

Φυσικά, υπάρχουν πάντα και κληρονομικοί λόγοι, όπως:

– ο μεγαλύτερος αριθμός δοντιών από το κανονικό

– τα δόντια μεγάλου μεγέθους

– τα μεγάλα διαστήματα μεταξύ των δοντιών

– οι μικρές γνάθοι.

Το πρόβλημα των δοντιών που στραβώνουν, όμως, δεν είναι μόνο αισθητικό. Μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως:

– οι δυσκολίες στη σωστή μάσηση,

– οι δυσκολίες στη διατήρηση της σωστής υγιεινής των δοντιών, που αυξάνουν τις πιθανότητες για παθήσεις όπως η τερηδόνα και η ουλίτιδα,

– η άσκηση πίεσης, η οποία αυξάνει τον κίνδυνο σπασίματος των δοντιών.

Οι επιλογές που έχεις για την αντιμετώπιση των ορθοδοντικών προβλημάτων που συνδέονται με τα στραβά δόντια είναι πολλές. Θα χαρώ να τις συζητήσουμε από κοντά και να σχεδιάσουμε μαζί την ορθοδοντική θεραπεία που θα σου προσφέρει το χαμόγελο που σου ταιριάζει.

photo credits

Αλέξανδρος Θ. Μούλλας D.D.S., M.S.D., Ph.D.
Ειδικός ορθοδοντικός για παιδιά και ενήλικες, Διδάκτορας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης 

Αλεξ. Σβώλου 2 (Πρώην Πρ. Νικολάου) Θεσ/νίκη
Τηλ.: 2310 220 873
Fax: 2310 220 873
email: info@moullasorthodontics.com

Comments are closed here.

Κλείστε το ραντεβού σας

Πείτε μας πότε θέλετε να σας δούμε

Call Us 2310220873