Ειδικός Ορθοδοντικός Θεσσαλονίκης

Έκτακτα περιστατικά κατά τη διάρκεια της ορθοδοντικής θεραπείας

Κατά τη διάρκεια της ορθοδοντικής θεραπείας ενδέχεται να προκύψουντα τα παρακάτω επείγοντα-έκτακτα περιστατικά. Τα περισσότερα αντιμετωπίζονται εύκολα στο επόμενο προκαθορισμένο ραντεβού σας. Δείτε πώς:

Αν έχει παγιδευτεί φαγητό ανάμεσα στα δόντια

Αυτό δεν είναι επείγον περιστατικό, αλλά μπορεί να προκαλέσει δυσφορία ή αμηχανία στον ασθενή που φοράει σιδεράκια. Αντιμετωπίζεται εύκολα με τη χρήση οδοντικού νήματος. Χρησιμοποιήστε μεσοδόντιο βουρτσάκι (ή οδοντογλυφίδα αν δεν υπάρχει κάτι άλλο) για να αφαιρέσετε την τροφή που έχει παγιδευτεί ανάμεσα στα δόντια σας και στα σιδεράκια.

Αν παρατηρείτε αιμορραγία κατά τη διάρκεια του βουρτσίσματος ή της χρήσης νήματος

Αυτό συνήθως σημαίνει ότι υπάρχει μια φλεγμονή στη συγκεκριμένη περιοχή. Συνεχίστε να διατηρείτε καθαρή την περιοχή βουρτσίζοντας καλά, κάνοντας νήμα και ξεπλένοντας με διαλύματα.  Η αιμορραγία συνήθως υποδηλώνει ότι ‘’ ξεχνάτε’’ την συγκεκριμένη περιοχή κατά το βούρτσισμα.

Αν οι προσδέσεις ή τα λαστιχάκια βγαίνουν

Πολύ λεπτά συρματάκια ή πολύ μικρά λαστιχάκια, γνωστά ως προσδέσεις, κρατούν το βασικό σύρμα (τόξο) πάνω στα σιδεράκια. Αν βγει από τη θέση του ένα λαστιχάκι, ίσως καταφέρετε να το ξαναβάλετε στη θέση του με τη βοήθεια αποστειρωμένης λαβίδας/τσιμπίδας. Αν η μεταλλική πρόσδεση εξέχει (πετάει) και μπαίνει μέσα στο χείλος σας αλλά δεν έχει χαλαρώσει, μπορείτε να την σπρώξετε στην θέση της με την άκρη μιας μπατονέτας ή τη γόμα ενός μολυβιού ώστε να εξαλείψετε τον ερεθισμό.

Αν πολλές προσδέσεις έχουν χαθεί, παρακαλούμε τηλεφωνήστε στο ιατρείο για να κανονίσετε ένα ραντεβού ενημερώνοντάς μας για την κατάσταση.

Αν παρατηρείτε δυσφορία

Είναι φυσιολογικό για έναν ασθενή να αισθανθεί ενόχληση για μία με δύο μέρες αφότου τοποθετηθούν τα σιδεράκια στα δόντια του. Μπορεί επίσης να προκαλέσουν ενόχληση κατά τη διάρκεια του φαγητού. Η ενόχληση αυτή είναι φυσιολογική και προσωρινή. Συνιστάται η κατανάλωση μαλακών τροφών και στοματικές πλύσεις με ζεστό αλατούχο νερό. Για τις πρώτες 2 με 3 ημέρες, πάρτε κάποιο παυσίπονο όπως Depon, Advil, Algofren.

Αν υπάρχει ερεθισμός στο εσωτερικό από τα χείλη και τα μάγουλα

Είναι πιθανόν να εμφανιστούν πληγές στα μάγουλα, τα χείλη και τη γλώσσα. Αυτό δεν είναι κάτι το ανησυχητικό, αλλά μπορεί να είναι ενοχλητικό για τον ασθενή. Μια μικρή ποσότητα κεριού θα ανακουφίσει, καθώς προφυλάσσει την περιοχή μεταξύ μετάλλου και στόματος. Πολύ απλά κόψτε ένα μικρό κομμάτι και τρίψτε το ώστε να γίνει μια μπαλίτσα σε μέγεθος μπιζελιού. Απλώστε την μπαλίτσα και τοποθετήστε την πάνω στο σιδεράκι που προκαλεί ενόχληση. Δεν υπάρχει κίνδυνος σε περίπτωση που καταπιείτε το κερί καθώς είναι αβλαβές. Για να αποφευχθούν γδαρσίματα και πληγούλες χρησιμοποιήστε από την πρώτη κιόλας ημέρα κεράκι. Για τον αποτελεσματικό καθαρισμό, ανακούφιση και επιτάχυνση της επούλωσης μικροτραυματισμών και ερεθισμάτων χρησιμοποιήστε ένα από τα ακόλουθα: Piralvex, Unisept,σε σταγόνες ή gel, Aloclair σε διάλυμα, spray ή gel.  Αν δεν έχετε κεράκι χρησιμοποιήστε λίγη μασημένη τσίχλα χωρίς ζάχαρη μέχρι να έρθετε στο ιατρείο.

Αν υπάρχουν χαλαρωμένα ή ξεκολλημένα σιδεράκια

Αν τα σιδεράκια σας έχουν χαλαρώσει κατά οποιονδήποτε τρόπο, παρακαλώ ενημερώστε μας ώστε να κανονίσουμε σύντομα ένα ραντεβού επιδιόρθωσης.

Τα σιδεράκια (άγκιστρα) είναι εκείνο το κομμάτι του ακίνητου μηχανισμού που κολλάμε στα δόντια με μια ειδική κόλλα. Το σιδεράκι μπορεί να ξεκολλήσει αν ο ασθενής φάει μία τροφή σκληρή ή τραγανιστή από αυτές που έχει ενημερωθεί ότι πρέπει να αποφεύγει, ή εάν κατά τη διάρκεια κάποιου παιχνιδιού ο ασθενής δεχθεί χτύπημα στο στόμα. Αν ξεκολλήσει ένα σιδεράκι, συνήθως παραμένει ενωμένο με το βασικό σύρμα με το λαστιχάκι του.

Αν το χαλαρωμένο σιδεράκι έχει περιστραφεί πάνω στο τόξο και εξέχει προς τα έξω μπορείτε να βάλετε πάνω του κερί προσωρινά για να ανακουφιστείτε από τη δυσφορία. Σε κάθε περίπτωση, καλέστε άμεσα το ιατρείο κι αναφέρετε την κατάσταση.

Αν ένα κομμάτι από τα σιδεράκια ή από κάποιο κινητό μηχάνημα σπάσει

Αφαιρέστε το από το στόμα και τηλεφωνήστε μας για να κλείσουμε ραντεβού επιδιόρθωσης ή επικόλλησης και φέρτε το μαζί σας στο ιατρείο.

Αν χάσετε το κινητό μηχάνημά σας (μασελάκι)

Επικοινωνήστε άμεσα μαζί μας για να το αντικαταστήσουμε το συντομότερο.

Αν καταπιείτε ένα κομμάτι από το μηχάνημα σας

Παραμείνετε ήρεμοι. Αυτό που συνήθως συμβαίνει είναι να περάσει από το στομάχι και μετά με την κίνηση των εντέρων θα αποβληθεί από το σώμα. Παρ’ όλα αυτά, αν παρατηρηθεί δυσκολία στην αναπνοή, χρειάζεται επείγουσα ιατρική βοήθεια. Θα χρειαστεί ακτινογραφία ώστε να δει ο ιατρός πού ακριβώς βρίσκεται το κομμάτι.

Comments are closed here.

Κλείστε το ραντεβού σας

Πείτε μας πότε θέλετε να σας δούμε

Call Us 2310220873