Ειδικός Ορθοδοντικός Θεσσαλονίκης

Μέθοδοι ορθοδοντικής θεραπείας-Είδη ορθοδοντικών μηχανισμών

Οι ορθοδοντικοί μηχανισμοί μπορεί να είναι κινητοί, όταν το παιδί ή ο ενήλικας μπορεί να τους βγάλει από το στόμα ή ακίνητοι, όταν μένουν σταθεροί στα δόντια κατά τη θεραπεία και αφαιρούνται μόνο από τον ορθοδοντικό.

Κινητοί μηχανισμοί:

Οι κινητοί μηχανισμοί (ορθοδοντικά μασελάκια) χρησιμοποιούνται κυρίως

Θεραπεία με αόρατους-διαφανείς νάρθηκες-μασελάκια  Invisalign® (για ενήλικες), Invisalign Teen™ (για εφήβους), Invisalign Teen with Mandibular Advancement (για παιδιά και εφήβους) και Invisalign First (για παιδιά).

Με τη μέθοδο Invisalign® , Invisalign Teen™  και Invisalign First χρησιμοποιούνται μια σειρά από  διαδοχικούς, αόρατους-διαφανείς νάρθηκες, με δυνατότητα αφαίρεσης τους κατά βούληση, με αποτέλεσμα  τα δόντια να φτάνουν στο επιθυμητό αποτέλεσμα χωρίς σιδεράκια.  Κανείς δεν μπορεί να πει ότι τα φοράτε!  Οι ασθενείς με Invisalign® , Invisalign Teen™  και Invisalign First χαμογελούν τόσο πολύ κατά τη διάρκεια της θεραπείας όσο και μετά, επειδή δεν έχουν τίποτα να κρύψουν!  Τα Invisalign® , Invisalign Teen™  και Invisalign First κατασκευάζονται με 3-D τεχνολογία απεικόνισης σε υπολογιστή και έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικά, με πάνω από πέντε εκατομμύρια ασθενείς παγκοσμίως.

Το σύστημα Invisalign Teen with Mandibular Advancement με μετακίνηση της κάτω γνάθου προς τα εμπρός σε παιδια και εφήβους.

Οι διαφανής νάρθηκες ταυτόχρονα ευθυγραμμίζουν τα δόντια και επανατοποθετούν τη γνάθο σε εφήβους που βρίσκονται σε ανάπτυξη. Η συσκευή αυτή θεωρείται ο πρώτος διαφανής νάρθηκας που προσφέρει λύση σε προβλήματα τάξης ΙΙ ασθενών αυτής της κατηγορίας. 

Κατά τη θεραπεία ορθοδοντικών προβλημάτων τάξης ΙΙ με οπισθογναθισμό της κάτω γνάθου, ο ορθοδοντικός φροντίζει για την ευθυγράμμιση των δοντιών και τη μετακίνηση-προώθηση της κάτω γνάθου προς τα εμπρός, για να βελτιώσει το προφίλ του ασθενούς. Το σύστημα Invisalign Teen με μετακίνηση της κάτω γνάθου προς τα εμπρός αναπαράγει τη δράση των συνηθισμένων λειτουργικών συσκευών τύπου Activator, Bionator, TwinBlock για την αντιμετώπιση των προβλημάτων αυτής της τάξης μέσω νέων “πτερυγίων ακριβείας” wings. Τα πτερύγια αυτά συγκρατούν την κάτω γνάθο σε πρόσθια θέση ενώ ταυτόχρονα διορθώνουν την κακή σύγκλιση ή τον συνωστισμό των δοντιών. Κατά τη συνηθισμένη διαδικασία, ο οδοντίατρος-ορθοδοντικός  διορθώνει τη θέση της κάτω γνάθου και ευθυγραμμίζει την οδοντοστοιχία σε ξεχωριστές φάσεις. Αυτό συνεπάγεται μεγαλύτερο χρόνο θεραπείας. 

Η νέα θεραπεία εξοικονομεί χρόνο και χρήμα και δεν απαιτεί τη χρήση διαγναθικών ελαστικών έλξεων, τα γνωστά λαστιχάκια, μειώνοντας στο ελάχιστο τυχόν ζητήματα συνεργασίας από το παιδί. Εξασφαλίζει επίσης μια πιο άνετη θεραπεία για τον ασθενή μειώνοντας τον χρόνο της θεραπείας κατά 50%, όταν συνδυάζεται με εβδομαδιαίες αλλαγές στους νάρθηκες. Το σύστημα περιλαμβάνει επίσης έως και 6 δωρεάν νάρθηκες αντικατάστασης, επανόρθωση της ανατολής των δοντιών, για γομφίους και κυνόδοντες, καθώς και δείκτες συνεργασίας. 

Βελτίωση του προφίλ

Η οδοντοφατνιακή ανωμαλία σύγκλεισης Τάξης ΙΙ καθορίζεται από τη σχέση των γομφίων και κυνοδόντων μεταξύ τους. Αυτό συμβαίνει όταν οι άνω γομφίοι βρίσκονται πιο μπροστά από τους κάτω γομφίους. Αιτία μπορεί να είναι είτε η κλίση προς τα εμπρός των άνω δοντιών ή η υπερσύγκλειση, όταν δηλαδή η άνω γνάθος προεξέχει της κάτω γνάθου. 

Η μετακίνηση της γνάθου προς τα εμπρός χρησιμοποιείται ως επί το πλείστον για τη θεραπεία περιπτώσεων όπου τα πρόσθια πάνω δόντια προεξέχουν. Το φαινόμενο της υπερσύγκλεισης είναι πολύ συχνό, αντιπροσωπεύοντας το 35-40% όλων των περιπτώσεων θεραπείας σε εφήβους. Το πρόβλημα αυτό επηρεάζει, όχι μόνο τη μασητική ικανότητα ενός ατόμου, αλλά και το προφίλ του. Όταν η κάτω γνάθος βρίσκεται πιο πίσω σε σχέση με την επάνω, μπορεί να δημιουργηθεί η εντύπωση ενός αδύναμου σαγονιού, και κατ’ επέκταση μιας μη γοητευτικής εμφάνισης. Η μετακίνηση της γνάθου προς τα εμπρός βελτιώνει το προφίλ και βοηθά ώστε να γίνει η μάσηση πιο φυσική και άνετη. 

Μετακίνηση της γνάθου χωρίς διαγναθικές ελαστικές έλξεις (λαστιχάκια)

Η μετακίνηση της κάτω γνάθου στο πλαίσιο της ορθοδοντικής θεραπείας περιλαμβάνει ή τη χρήση  εξωστοματικού ή τη χρήση λειτουργικών συσκευών ή την εξαγωγή 2 πάνω δοντιών ή την εφαρμογή μιας σταθερής δύναμης στην κάτω γνάθο που επιτυγχάνεται συνήθως με διαγναθικές ελαστικές έλξεις (λαστιχάκια) που ενώνουν την άνω με την κάτω γνάθο, τραβώντας την κάτω γνάθο προς τα εμπρός. 

Ωστόσο, επειδή η μέθοδος Invisalign δεν διαθέτει σύρματα και άγκιστρα, χρειάζεται διαφορετική προσέγγιση. Στο πλαίσιο της θεραπείας με τη μέθοδο Invisalign Teen η μετακίνηση της κάτω γνάθου επιτυγχάνεται με τη χρήση διαφανών ναρθήκων με  “πτερύγια ακριβείας”. Τα πτερύγια αυτά συναρμόζουν ώστε να κρατούν την κάτω γνάθο μπροστά, περίπου όπως και στις λειτουργικές συσκευές που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία του οπισθογναθισμού της κάτω γνάθου και του συνδρόμου αποφρακτικής άπνοιας. 

Συμπερασματικά, το σύστημα μετακίνησης της κάτω γνάθου της Invisalign προσφέρει σημαντικά οφέλη: 

-Κλινικά αποδεδειγμένη θεραπεία 

-Οικονομία σε κόστος και χρόνο

-Υψηλό βαθμό συνεργασίας

-Μεγαλύτερη άνεση του ασθενούς

-Μείωση του χρόνου της θεραπείας

Ακίνητοι μηχανισμοί:

Οι ακίνητοι μηχανισμοί (σιδεράκια) είναι μηχανισμοί οι οποίοι προσκολλώνται στα δόντια προκειμένου να τα μετακινήσουν στην επιθυμητή τελική θέση. Οι μηχανισμοί αυτοί (σιδεράκια) μένουν σταθερά επάνω στα δόντια μέχρι την περάτωση της θεραπείας και διακρίνονται σε διαφανή, γλωσσικά και μεταλλικά.

Τα διαφανή-αόρατα σιδεράκια (άγκιστρα) χρησιμοποιούνται για λόγους αισθητικής.  Διαφέρουν απο τα παραδοσιακά μεταλλικά σιδεράκια στο υλικό κατασκευής τους (κεραμικά, πορσελάνινα, ζαφειρένια) γεγονός που τα κάνει κατα το δυνατόν να μοιάζουν στο φυσικό χρώμα του δοντιού.  Οι προδιαγραφές κατασκευής τους είναι οι ίδιες με τα μεταλλικά σιδεράκια, έτσι συνδυάζουν υψηλή αισθητική και άριστη ποιότητα στο αποτέλεσμα της ορθοδοντικής θεραπείας.

  • Θεραπεία με γλωσσικά σιδεράκια

Τα γλωσσικά σιδεράκια συγκολλώνται στην οπίσθια-εσωτερική (γλωσσική) επιφάνεια των δοντιών.  Κατασκευάζονται εξατομικευμένα για κάθε ασθενή μετά απο λήψη αποτυπώματος και η κατασκευή τους γίνεται μέσω τρισδιάστατης απεικόνισής τους σε υπολογιστή από υπερσύχρονο εργαστήριο του εξωτερικού.

Παραδοσιακά μεταλλικά σιδεράκια  είναι ο πιο κοινός τύπος ορθοδοντικής θεραπείας και είναι πιο άνετα από ποτέ.  Τα μεταλλικά σιδεράκια είναι κατασκευασμένα από υψηλής ποιότητας ανοξείδωτο χάλυβα.  Με τα μεταλλικά σιδεράκια, έχετε τη δυνατότητα προσθήκης χρώματος με τις ελαστικές προσδέσεις για ένα πραγματικά μοναδικό και πολύχρωμο χαμόγελο!

Κόκκινο και πράσινο για τα Χριστούγεννα,

Ροζ και κόκκινο για την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου,

Μαύρο με Άσπρο για τους φιλάθλους του ΠΑΟΚ,

Μαύρο με Κίτρινο για τους φιλάθλους του ΑΡΗ κτλ.

Τέλος σε συνεργασία με τους φίλους του σχολείου  μπορείτε να διαλέξετε τα χρώματα της ομάδας του σχολείου!  Οι δυνατότητες είναι ατελείωτες!

Μηχανισμός διεύρυνσης: Είναι μηχανισμός που χρησιμοποιείται για σκελετική αλλαγή των οδοντικών τόξων και είναι διαρκώς προσκολλημένος στα δόντια για 6 μήνες.

Εξωστοματικά μηχανήματα: Αυτά στηρίζονται µε ελαστικές προσδέσεις στον αυχένα ή στο κεφάλι και χρησιμοποιούνται, σε σκελετικά προβλήματα επιτυγχάνοντας προτροπή (Μάσκα Προσώπου) ή αναστολή της αύξησης των γνάθων.

Λειτουργικά Μηχανήματα: Είναι κινητοί ή ακίνητοι μηχανισμοί που χρησιμοποιούνται για τη διόρθωση σκελετικών προβλημάτων σε περίπτωση που ο ορθοδοντικός επιδιώκει καθοδήγηση, διέγερση ή και αναστολή της αύξησης των γνάθων. Ενδείκνυνται σε μικρά παιδιά αλλά κυρίως στην προεφηβική και εφηβική ηλικία.

Άλλοι μηχανισμοί: Διαγναθικές ελαστικές έλξεις, ελαστικές προσδέσεις, ελαστικές αλυσίδες ή ειδικά ελατήρια, τα οποία τοποθετούνται σε συνδυασμό µε τα τόξα που συνδέουν τα μεταλλικά ή τα κεραμικά άγκιστρα, προκαλούν μετακίνηση ακριβείας στα δόντια προς την επιθυμητή κατεύθυνση. Χρησιμοποιούνται σε οποιαδήποτε ηλικία και έχουν απόλυτη ένδειξη, οποτεδήποτε είναι απαραίτητη η μετακίνηση ακριβείας ορισμένων ή όλων των δοντιών. Μία ενόχληση μικρού βαθμού θεωρείται φυσιολογική και είναι αναμενόμενη κατά τα πρώτα 24ωρα μετά την τοποθέτηση των καινούργιων ορθοδοντικών μηχανισμών.

Συγκράτηση: Μετά την ολοκλήρωση της ορθοδοντικής θεραπείας και την αφαίρεση των ορθοδοντικών μηχανισμών είναι απαραίτητη η σταθεροποίηση του αποτελέσματος πράγμα το οποίο επιτυγχάνεται με διαφανή μασελάκι τύπου Invisalign ή ακίνητο εσωτερικό (στην πίσω πλευρά των μπροστινών δοντιών) σταθεροποιητικό μηχανισμό. Η συνέπεια του ασθενή στη φάση αυτή είναι καθοριστική γιατί διασφαλίζει τη θεραπεία από πιθανές υποτροπές.

Comments are closed here.

Κλείστε το ραντεβού σας

Πείτε μας πότε θέλετε να σας δούμε

Call Us 2310220873